J. v. Bergers


Personuppgifter

Julius von Berger, Fotograf.

Verksamhet

Fotograf i Malmö 1855, 1866

Ateljéer

Julius v. Berger

Malmö (Snällposten 1865-06-01).

J. v. Bergers

Karlshamn.

Källor

Porträttfynd: J. v. Bergers (Karlshamn).
Sk. fot.
L. Snabb


Huvudbild: Porträttfynd Nr. 245349.

Huvudkälla: Fotografregister 1860-1920, Version 2.0, Bernhard Johanson (http://privat.bahnhof.se/wb154895/FotReg2.0/Nerladdning.html).

 

2 svar på ”J. v. Bergers”

  1. Julius von Berger startade en handsk- och bandagefabrik i Kristianstad med släktingen sjökapen W. von Bergen och en till under namnet ”W. von Berger & Co.” i juli år 1855. Visserligen var han i Malmö i oktober år 1855 men i egenskap av handlare och var bara medföljande för det värvade utvandringståg av tjänstehjon från Kristanstad till Danmark som anställda arbetare, som skulle åka över via Malmö. Han var den som sett till att de s. k. fästesedlarna var underskrivna och i ordning. C. F. Busch från danska sidan underskrev sin mottagningsunderskrift på dessa. I Kristianstadbladet för mars 1864 nämns ”fotografen Berger” som suppleant till kommunstyrelsen där. Även för året 1865. Han har ingen annons införd i denna tidning. Enligt en annons 16 juni 1865 i Snäll-Posten i Malmö, då Julius kom den 1 juni, var han en fotograf från Kristianstad som hade sin ateljé på Davidshall. Bör varit den ateljé som fotografen och instrumentmakaren Johan Henrik Löwendahl uppförde på platsen januari 1864. Åtminstone i juli 1865 nämns Julius som försäljare av ett porträtt av en kyrkoherde..

    Svara
  2. Den 26 maj 1866 i tidningen ”Carlshamn” annonserar i stor annons, Julius von Berger första gången att han tagit över fotografen L. M. Skoughs ateljé. Dessa annonser fortgår till mitten av juli månad. Sedan är där uppehåll, sedan annonseras ånyo från oktober månad då med tillägget att ateljén skall ligga i Sven Månsson Fogelströms gård med ingång från Kungsgatan. Han kan då ha bytt plats. Han bedriver bara porträttfotografering det året. 1867 kommer första annonsen 14 augusti där han meddelar om en nybyggd ateljé i kopparslagare H. Petterssons gård vid Ronnebygatan. Nu tar han även gruppfoton, stora och mindre foton för visitkortsformat och kopior på äldre porträtter, litografier och målningar. Han säljer även vyer över Karlshamn, Ronneby med flera. Han bytar tidning till ”Karlshamns Allehanda” för fortsatta annonserresten av 1867 och 1 gång i april 1868. Men 30 juni 1869 genom porträttmålaren J. P. Hollbechs annons i ”Nya Carlshamnsposten” så finns fortfarande Julius med sin ateljé kvar.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.